A legtöbben még mindig folyószámlán, készpénzben vagy bankbetétben tartják a pénzüket, de ezen megtakarítási formák népszerűsége csökkent az elmúlt két évben. Egyetlen megtakarítási forma volt, amelynek jelentősen javult a megítélése: az aranyba, ékszerbe és műtárgyba fektetők aránya több mint a duplájára nőtt tavaly óta – ismertette legfrissebb felmérésének eredményeit a BÁV Zrt.

Mint írják, az emelkedés egyik oka lehet, hogy 2 év alatt 80 százalékra nőtt azok tábora, akik szerint a műtárgyakba való befektetés legalább a reálérték megőrzését biztosíthatja, 41 százalék pedig úgy gondolja, hogy infláció feletti hozamot is várhatnak tőlük. Vagyis ezeket a lehetőségeket kifejezetten inflációálló befektetésnek tartják a megkérdezettek.

A műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények a legkedveltebbek, ezt 50 százalék vásárolna, de szorosan mellettük ott vannak az ékszer-befektetések is 46 százalékos népszerűséggel. Sokatmondó adat, hogy harmadik helyen az egyéb műtárggyal holtversenyben, az értékes karórák állnak.

A BÁV Zrt. és az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. reprezentatív kutatása 2022 februárjában, az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt zajlott. Az index a 2021-es évre vonatkozó műtárgybefektetési hangulatot méri, de már az idei évre szólóan is tartalmaz előzetes trendet. A felmérésből kiderül: az emberek egyre nagyobb hányada bízik saját anyagi helyzete javulásában. A válaszadók 52 százaléka nem vár változást, 22 százaléka pedig kifejezetten optimista a pénzügyeivel kapcsolatban. Ez az adat egyébként az elmúlt három év messze legmagasabb eredménye.

Forrás: MTI