Tovább csökkent a születéskor várható élettartam az Európai Unióban; 2021-ben az előző évhez képest kis mértékben, 0,3 évvel csökkent, azaz 80,4-ről 80,1 évre esett vissza, ami feltehetően a halálozási arány koronavírus-járvány miatt bekövetkezett növekedésével van összefüggésben – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

A jelentés szerint jelentősebb visszaesést 2020-ban jegyeztek fel, amikor a 2019-ben megállapított 81,3-ről egy év alatt 80,4 évre esett vissza a születéskor várható átlagos élettartam az Európai Unióban. A nőknél az átlagos várható élettartam 82,9 év, a férfiaknál 77,2 év volt 2021-ben. Az előző évhez képest úgy a nők, mint a férfiak életkilátása 0,3 évvel csökkent. Ugyanakkor mintegy húszéves viszonylatban, 2002 és 2021 között az európaiak születéskor várható élettartama összességében 2,5 évvel, 77,6 évről 80,1 évre nőtt. Az emelkedés a nőknél 2 év, a férfiaknál 2,9 év volt.

Az adatok szerint tavalyelőtt a születéskor várható élettartam Spanyolországban (83,3 év), Svédországban (83,1 év), Luxemburgban és Olaszországban (82,7 év) volt a legmagasabb, míg a legalacsonyabb Bulgáriában (69,7) Magyarországon (72,1 év), Romániában (72,8 év) és Lettországban (73,1 év) volt.
Forrás: MTI

A Soldus Aurum megjegyzése:
Az Ipsos országos, ezer ember megkérdezése alapján készült elemzése szerint általánosan javuló életminőség, egészségtudatosság mérhető az 50 év felettieknél. A vizsgált generáció csaknem fele mindig szakít időt valamilyen mennyiségű mozgásra annak érdekében, hogy megőrizze egészségét. Az érett korúak több mint harmada érzi úgy, hogy most egészségesebben táplálkozik, mint régebben, ötödük pedig odafigyel az elfogyasztott ételek kalóriaértékére is.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy nyugdíjasként vagy a nyugdíjas korhoz közeledve már késő elkezdeni sportolni – különösen, ha fiatalabb korában nem fordított gondot a rendszeres testmozgásra –, a szakemberek határozottan elutasítják ezt a nézőpontot. A rendszeres testmozgást sosem késő elkezdeni, már napi 30 perc mozgás is jelentősen változtathat életminőségünkön, ami lehet akár gyaloglás, kerékpározás, úszás, vízi torna vagy jóga is. A legfőbb szempontok a fokozatosság és a rendszeresség, de érdemes idősek edzésére/tornáztatására specializálódott szakember tanácsát kérni!

Bár az egészségéért mindenki maga felel, a gondtalan aranyévek elérésében számíthat ránk. A befektetési arany (lakossági arany) kézzelfogható anyagi biztonságot, megfelelő kiegészítést nyújthat nyugdíjas éveire. Kérjen személyre szabott tájékoztatást a Soldus Aurum aranyprogramjairól!