Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hova folyik a pénzük a hónap végére. Ilyenkor jobb alaposan átgondolni, mit kezdünk a havi fizetésünkkel, és akár szakértőhöz fordulni, hogyan lehetnénk tudatosabbak pénzügyeinkkel.

A tévhitekkel ellentétben nem csupán a gazdagok járnak pénzügyi tanácsadóhoz, és nem csak akkor fordulhatunk tanácsadóhoz, ha rengeteg a pénzünk, amivel nem tudunk mit kezdeni. Ha szeretnénk a családi kasszát jobban vezetni, esetleg tudatosabban spórolni, vagy csak jobban figyelni a pénzünk mozgását, akkor érdemes tanácsadóhoz fordulni.

Egyre többet beszélünk a pénzügyi tudatosságról, és arról, miért fontos tisztában lenni a pénzügyeinkkel. Nem csak a spórolás nem megy a magyaroknak, de pénzügyi tervek készítésében sem vagyunk túl jók, és gyakran túl is költekezünk. Tóth Dávid pénzügyi tanácsadó, a Szabadságra mentem – egy év múlva találkozunk könyv szerzője szerint nagy gondot okoz az is, hogy a diákok is csak azt tanulják meg az iskolában, hogyan lehet a pénzt elkölteni.

A Brancs közösségi finanszírozási oldalon is elérhető könyv szerzője kiemelte, hogy a magyaroknál még mindig az okozza a legnagyobb problémát, hogy több pénzt költünk, mint amennyink van. De egyre több helyről tájékozódhatunk, és egyre nagyobb körben terjed el az, hogy akár szakember segítségét kérjük.

Miben segíthet egy pénzügyi tanácsadó?

Egy tanácsadó elsősorban segíthet biztosítani családunk pénzügyi jövőjét, mert segíthet abban, milyen biztosítás lenne számunkra a legmegfelelőbb, amelyekkel megvédhetjük a családunkat, a házunkat és egyéb értékeinket. Ezen kívül segíthet abban, hogy a kiadásainkat és megtakarításainkat jobban szervezzük és vezessük. Az anyagi biztonsághoz ez a lépés ugyanis elengedhetetlen, fontos látnunk, hogy mire költünk és hogyan tudnánk megtakarításokhoz jutni.

Nagy plusz, hogy egy pénzügyi tanácsadó segíthet abban, hogy a nyugdíjas éveinkre készüljünk. Miután a rövid távú megtakarításainkat fedeztük, ideje a hosszútávú tervekre fókuszálni! Egy tanácsadó segíthet abban is, hogy a lakáshitelek világában is tájékozódhassunk. A házvásárlás az egyik legnagyobb kiadás, és a lakosok zöme önerőből nem tudna házat vásárolni. Ilyenkor a pénzügyi tanácsadó segíthet abban, hogy milyen lakásmegtakarításba fektessük pénzünket és milyen hitelek felelnének meg számunkra, esetleg milyen támogatások vehetőek igénybe.

Nem csak vásárlásnál segíthet

A lakásvásárlás, a nyugdíj és a biztosítás mellett a pénzügyi tanácsadó abban is segíthet, hogy elérjük befektetési céljainkat. Sokan gondolkodnak azon, hogy befektetnék valamibe a pénzüket, ezzel nem megszilárdítanák a pénzügyi helyzetüket, inkább erősebbé tennék azt. Mindegy, hogy mi a célunk, egy jó tanácsadó segíthet abban, hogy reálisan felmérjük, milyen opcióink vannak, mibe érdemes befektetni.

Segíthet, hogy megtaláljuk a pénzügyi eszközök megfelelő kombinációját. A befektetés nem csak a maximális hozamról szól, gyakran vannak árnyoldalai is, és sokan nem szeretnek belegondolni abba, hogy a befektetésünk értéke olykor csökkenhet is. Éppen ezért a pénzügyi tanácsadó részletesen felméri a kockázathoz való hozzáállásunkat, és ez alapján tesz javaslatokat.

Sokan azonban a befektetésekig még nem jutottak el, egyszerűen csak spórolni szeretnének. Ebben az esetben is érdemes pénzügyi tanácsadóhoz fordulni, valamint akkor is, ha az adózásunkat szeretnénk rendben tartani. Ráadásul egy pénzügyi tanácsadó figyelemmel kíséri a piac mozgását is, és segít abban, hogy ha valami el is térítene minket a pénzügyi terveinktől, gyorsan visszataláljunk hozzájuk.

Mi lesz velünk, ha megöregszünk?

A pénzügyi tervezés és tudatosság egyik alappillére, hogy ne csak a jelenre gondoljunk, hanem a jövőre is, így felértékelődnek a megtakarítások szükségességei is.

Az előrejelzések szerint az Európai Unió 80 év feletti lakossága 2080-ra több mint kétszeresére nő majd 2017-hez képest, a tagországok nyugdíjrendszerei viszont egyelőre nem képesek lépést tartani ezzel. Ennek ellenére az Insurance Europe 10 országban végzett felmérése alapján az európai felnőtt lakosság 43 százalékának nincs önálló nyugdíj-megtakarítása, 62 százalékukat azonban érdekelnék a nyugdíjkiegészítés lehetőségei. Egy a különböző generációk jövőtudatosságát és öngondoskodási szokásait vizsgáló februári, nem reprezentatív kutatás szerint hazánkban többen fektetnek nyugdíjalapokba, mint bankbetétbe, és a magyarok több mint fele optimista azzal kapcsolatban, hogy a nyugdíjkorhatárt elérve örökre befejezze a munkát.

Forrás: penzcentrum.hu