Tavaly február óta hónapról hónapra csökken a háztartások bankban tartott pénze – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.

A jelentősebb fordulat nyáron következett be, amikor az elszabaduló infláció, a drasztikusan emelkedő élelmiszerárak, valamint az energiaárak brutális emelése elvitte a lakosság jövedelmét. A csökkenő banki megtakarítás egyértelműen arról tanúskodik, hogy fogy a lakosság pénze, sokan már a megtakarításaikat élik fel.

Ezt támasztja alá az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felmérése is, mely szerint a magyar válaszadók 35 százaléka kevesebb mint egy hónapnyi jövedelmének megfelelő megtakarítással rendelkezik. 29 százaléknak egy hónapra, 19 százaléknak pedig legfeljebb 3 hónapra elegendő a megtakarítása. Ráadásul a magyarok 31,4 százaléka azt mondta 2022 második felében, hogy a hónap végére egyáltalán nem marad félretett pénze.

A Soldus Aurum megjegyzése:
Az Intrium 23 országra kiterjedő felmérése szerint egy átlagos európai a jövedelme kevesebb mint 20 százalékát tudja félretenni, ehhez az arányhoz közelít a magyar is. Hogy ebből valós megtakarítás legyen, és ne csak fussunk a pénzünk után, érdemes tájékozódni a lehetőségekről, és alaposan végig gondolni, hogy milyen befektetés hozhat számunkra megnyugtató és gyümölcsöző megoldást.
A befektetési arany (fizikai arany) értékálló, likvid – azaz könnyen hozzáférhető, bármekkora mennyiségben bárhová magunkkal vihetjük – és gyorsan készpénzre válthatjuk. A Soldus Aurum által kínált lakossági arannyal minden pillanatban az ügyfél rendelkezik, így kézzelfogható anyagi biztonságot nyújtunk a hosszú távú tervekre, miközben szükség esetén tartalékként is felhasználható.

Forrás: MTI/MNB