Folytatódik az aranyláz

2022.07.04.

Megosztás:

Megduplázódott a befektetési célú aranytömbök forgalma az év első felében a BÁV Zálognál: júniusra az értékesítés meghaladta az egymilliárd forintot. Az aranyékszerek népszerűsége is töretlen: az előző évhez képest kétszer annyi ékszert vásároltak a társaságtól. A magas infláció, a szomszédban dúló háború, a forint árfolyamának gyengülése egyre nagyobb keresletet generál a nemesfém iránt – derül ki a BÁV közleményéből.

Míg 2021-ben a BÁV-nál összesen egymilliárd forintért értékesítettek befektetési célú aranytömböt, addig idén már februárban félmilliárd forintnál járt a forgalom. Júniusra pedig az értékesítés meghaladta az egymilliárdot, azaz az előző év hasonló időszakához képest megduplázódott a forgalom.

A kisbefektetők érdeklődésének növekedését mutatja, hogy az eddig idén eladott 51 kg aranytömbből a legkisebb, 5 grammos kiszerelésből vásároltak a legtöbbet. Ez a kiszerelés mindig is népszerű volt, hiszen egy kisebb pénzügyi probléma esetén is könnyen eladható vagy zálogosítható. Gyakran választották ajándékként is például esküvőre vagy gyermek születésénél. Az árbevétel tekintetében mégis a legnagyobb, 100 grammos kiszerelés vezet, a forgalom 45 százalékát ez a körülbelül 2,3 millió forintba kerülő aranytömb tette ki.

2022-ben több hullámban is felvásárolták az aranytömböket: a januári erős forgalom után az szja-visszatérítés hozott élénk keresletet, majd február végén, az ukrán háború kitörését követően, napok alatt kapkodták el a meglévő készleteket. Az új szállítmányok megérkezéséig a zálogfiókokban a használt aranyékszerek felvásárlása indult el, amelyet még a magas árfolyam miatti árkorrekció sem állított meg.

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy nem csupán a befektetési célú aranytömb helyett vásárolják az ékszereket, a fiókokban egy új vásárlói réteg is megjelent. Túlnyomó többségben az Y-generációhoz, a 23-34 éves korosztályhoz tartozó fiatalok a megtakarításaik átcsoportosításával, hosszú távú befektetésként vásárolnak ékszereket” – mondta el Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója.

Áprilistól már leginkább az infláció elől menekítették a megtakarításaikat aranytömbbe vagy ékszerekbe a vásárlók. Bár az aranyárfolyam ekkor a háború kitörését követő 1990 dolláros magasságokból májusra már 1820 dollár közelébe korrigált, és gyakorlatilag azóta stagnálást mutat, sokan éppen a kedvezőbb árban látták meg a lehetőséget, és döntöttek a vásárlás mellett. Az aranytömbök iránti érdeklődést jól mutatja, hogy a legtöbb esetben csak a meglévő készletek szabtak határt a forgalomnak.

„A tendencia tovább folytatódik: az aranytömbök mellett júniusban kétszer annyi ékszert vásároltak tőlünk, mint egy évvel ezelőtt, de az első félév ékszerforgalma összességében is duplája a korábbinak. Azt tapasztaljuk, hogy sokan átstrukturálják a megtakarításaikat, és az infláció elől aranyba menekítik a pénzüket. Míg a lakosság leginkább az ékszert, addig a vállalkozók az aranytömböt részesítik előnyben, amelyre egy átmeneti pénzügyi probléma esetén gyorsan és egyszerűen kérhetnek zálogkölcsönt is” – mutatott rá Dandé Imre.

Forrás: bav.hu

Legfrissebb hírek

Siess aranyat venni, mert drasztikus áremelkedés jöhet!

Hamarosan kiadós aranydrágulás következhet: szűk sávba került az arany árfolyama az utóbbi időben, ugyanakkor egy olyan jellegzetes formáció alakult ki…

Így nyúlt bele a kormány a pénzügyeinkbe

Ritkán fordul elő, hogy annyi szabályozási változást hoz egyetlen nap a pénzügyeinkben, mint 2023. július 1-je. Azok kedvéért, akik nem…

Arany és bitcoin: egzotikus befektetések reneszánsza

Az arany árfolyama a 2008-as válságot követően emelkedett jelentősen, majd 2020-ban ismét. A globális válságok során felértékelődött mint menedékeszköz. Közben…

Luxussá vált a megtakarítás, folytatódik a felmondási hullám

Világszerte folytatódik a felmondási hullám, mivel a megélhetés egyre több pénzét emészti fel a munkavállalóknak, akik rendre új, jobban fizető…