Miért most kell aranyba fektetni?

2020.05.10.

Megosztás:

Miért most kell aranyba fektetni?

Az elmúlt hónapokban történtek megrengették a világot – ez alól a pénzpiac sem kivétel. Felváltva jöttek a hírek, amik hol az arany bezuhanásáról, hol pedig az arany szárnyalásáról tudósítottak.

Éppen ennek a helyzetnek a tisztázására kértük meg Riba Gábor aranykereskedőt, a Soldus Aurum megálmodóját, hogy segítsen eligazodni a nemesfém körül kialakult helyzetben.

Ön szerint mi az igazság az arany körül kialakult, sokszor szinte ellentmondó hírek között?

Üdvözlöm az olvasókat!

Tényleg rengeteg változás volt az arany körül az elmúlt hónapokban, de én egy kicsit régebbre mennék vissza, hogy teljesen megérthessük, mi is történik most valójában.

Az arany aktuális tőzsdei árfolyama mindig fontos mutatója annak, hogy a világgazdaságban milyen folyamatok zajlanak. Ha minden rendben van, akkor nincs szükség az arany stabilizáló, kiegyensúlyozó szerepére, így általában stabil, vagy kis mértékben csökken az árfolyama. Azonban az árfolyamemelkedés mindig jelzi a pénzügyi kockázatot a világban és előre jelezhet egy válságot is.

A 2008-13-as krízis idején rekordokat döntött az árfolyam, majd az ezt követő években lassan csökkent az arany tőzsdei ára. Ez így ment egészen 2018 októberéig, amikor a tendencia megfordult, és azóta euróban számolva közel 50%-os emelkedés láthatunk. Mi másfél éve arról beszélünk, hogy bármikor bekövetkezhet egy újabb világválság. Azt nem tudtuk, hogy pontosan hogyan fog jelentkezni, de azt igen, hogy már nagyon a kapujában vagyunk.

Mégis azt hallottuk, hogy esnek a tőzsdék és bezuhant az arany ára is. Hogyan értelmezi ezt?

Fontos kérdés, mert az aranynak többféle felhasználási területe van: mindenki ismeri az ékszerpiacot, egyre nő az arany ipari alkalmazása, de már régóta jelen van a gasztronómiában is.

A legnagyobb ellentmondás azonban a tőzsdei arany árfolyama és a befektetési arany ára között van. A tőzsdei arany a virtuális tőzsdei papírok működéséhez hasonlít. Rövid távra adnak-vesznek „aranyat” a befektetők, és az árfolyam-különbözetből igyekeznek nyereséget eszközölni. Tehát amikor az emberek elkezdték kivonni a pénzüket a megnövekedett kockázat miatt tőzsdéről, ugyanígy tettek az aranytőzsdén levő tőkével is. Ennek nagy részét áttették az úgynevezett „menekülőpénzbe”, azaz a hosszú távon értékálló és likvid befektetési aranyba. Ezzel elindult a fizikai arany felvásárlása, ami természetes módon felemelte a befektetési arany árát. Másrészt sok ember megijedt és fizikai aranyat vásárolt. Olvashattuk is, hogy hazánkban gyakorlatilag szinte minden készletet felvásároltak.

Ha már belementünk, akkor véleménye szerint mi a befektetési arany szerepe a gazdasági válság idején?

A befektetési arany stabilitása abban rejlik, hogy tényleg kézzel fogható – és nem egy spekulációval manipulálható virtuális termék. Az arany az egyetlen olyan dolog, aminek már 6.000 éve van csereértéke. Mégis a legfontosabb tulajdonsága az, hogy képes az inflációt ellensúlyozni. Nem újdonság, hogy a pénz évről évre veszít az értékéből, és ez az értékvesztés a gazdasági krízisek alatt még intenzívebb. Lehet, hogy sokan nem is gondolnák, de az elmúlt 20 évben az euró több mint 40%-ot, a dollár pedig több mint 50%-ot inflálódott.

Ezzel szemben ugyanezen időszak alatt a befektetési arany értéke a többszörösére nőtt, azaz képes hosszú távon a pénzromlásból eredő veszteségeket és kockázatokat csökkenteni. Manapság, ha csak értéken tudjuk tartani a pénzünket, már az is nyereség! Ez a tulajdonsága kerül előtérbe a menetrendszerűen bekövetkező válságok idején.

Megbeszéltük, hogy az arany válságálló – adódik a kérdés, hogy mire használható a gazdasági fellendülések idején?

Több cél is megvalósítható vele, mindjárt ki is térek rá, de előtte le kell szögezni egy alapvető tényt: a befektetési arannyal a megszokottól eltérő módon kell gondolkodni! Vannak aranyszabályok, amiket be kell tartani, ha a legtöbbet ki akarjuk hozni belőle!

Az egyik legfontosabb ezek közül az, hogy hosszú távra kell vele tervezni (5-20 év!). Nem érdemes egyszerre nagy mennyiséget vásárolni! Ugyanis az arany ára változik: egy ideig emelkedik, majd, mint ahogyan a 2008-13-as időszak után is megtörtént, az arany ára lecsökken. Így azok, akik mondjuk 40.000 euróért vettek 1.000 gramm aranyat, nem nagyon örültek annak, amikor 30.000 euróra ment le az ár. Viszont, ha rendszeresen vásároltak volna kisebb mennyiségeket, akkor kiátlagolhatták volna a vásárlási árat és ezzel csökkenthették volna az árfolyamváltozásból eredő kockázatot és veszteséget.

A legfőbb üzenetem az arany iránt érdeklődőknek, hogy az egyszeri vásárlás helyett érdemesebb rendszeresen befektetési aranyat vásárolni, mivel hosszú távon jobban megőrzi a vásárlóértéket, mint a pénz.

Visszatérve a célokra: ügyfeleink elmondták nekünk, hogy miért vásárolnak befektetési aranyat társaságunktól. Az általuk említett célok közül a leggyakoribb a méltó életszínvonal megteremtése idős korukra. Ők fontosnak tartják az öngondoskodást, és azt, hogy ők is tegyenek azért, hogy az arany évek valóban arany évek legyenek! Erre alkalmas a befektetési arany, hiszen egy hosszú távú, havi rendszerességű, viszonylag kis összeggel történő befektetési aranyvásárlás esetén is meg tudja őrizni a pénzünk jelenlegi vásárlóértékét. Közben pedig anyagi tartalékként is funkcionál, mert nálunk van és ha az élet úgy hozza, akkor bármikor pénzre válthatjuk!

A másik fontos cél, amire sok ügyfelünk hivatkozik, az egy olyan anyagi tartalék megteremtése, ami a váratlan, létbizonytalansággal járó élethelyzetek esetén nyújt menedéket a családoknak. Ha a mostani helyzetet nézzük: akinek van anyagi tartaléka, az könnyebben átvészeli ezt a gazdasági krízist – legyen szó vállalkozóról, vagy munkavállalóról. A befektetési arany stabil megélhetés nyugalmát és a kézzelfogható biztonságot tudja megadni.

Vásárlóink szerint a gyermekek támogatása is fontos szempont a befektetési aranyvásárlásuk szempontjából. Nem titok, hogy a szülők tőlünk nyugatra már a gyermek születésétől fogva befektetési aranyat gyűjtenek csemetéiknek. Ők már tudják, hogy ezzel 18 év múlva egy olyan pénzügyi támogatást nyújthatnak gyermekeiknek, amivel biztosabb az életkezdésük.

A végére hagytam, de ugyanolyan fontos a saját ingatlanhoz jutás. Több olyan ügyfelünk is van, aki egy jövőbeni ingatlanvásárláshoz gyűjtik a befektetési aranyat, mert úgy gondolják, hogy az 10 év múlva többet fog érni, mint a pénzük most.

Zárásként beszélne arról, hogy hogyan látja az arany árfolyamának változását a jövőben? Érdemes most aranyat vásárolni?

Szerintem befektetési aranyat mindig érdemes vásárolni! Most meg főleg, mert véleményem szerint ebben az évben még jelentős emelkedés várható az arany árfolyamában, valamint az elkövetkező 2-3 évben is. Ezt követően elképzelhető a csökkenés, attól függően, hogy a jelenlegi válságot milyen intézkedésekkel sikerül majd mérsékelni világszinten.

Aki most vásárol nagy tételben befektetési aranyat, számoljon azzal, hogy néhány év múlva csökkenhet az aranya árfolyama. Ezért javasoljuk, hogy inkább kisebb tételekben, de rendszeresen váltsák át a pénzük egy részét fizikai aranyra.

Köszönöm a beszélgetést!

Én is köszönöm!

Eredeti cikk: www.veol.hu

Legfrissebb hírek

Siess aranyat venni, mert drasztikus áremelkedés jöhet!

Hamarosan kiadós aranydrágulás következhet: szűk sávba került az arany árfolyama az utóbbi időben, ugyanakkor egy olyan jellegzetes formáció alakult ki…

Így nyúlt bele a kormány a pénzügyeinkbe

Ritkán fordul elő, hogy annyi szabályozási változást hoz egyetlen nap a pénzügyeinkben, mint 2023. július 1-je. Azok kedvéért, akik nem…

Arany és bitcoin: egzotikus befektetések reneszánsza

Az arany árfolyama a 2008-as válságot követően emelkedett jelentősen, majd 2020-ban ismét. A globális válságok során felértékelődött mint menedékeszköz. Közben…

Luxussá vált a megtakarítás, folytatódik a felmondási hullám

Világszerte folytatódik a felmondási hullám, mivel a megélhetés egyre több pénzét emészti fel a munkavállalóknak, akik rendre új, jobban fizető…