A párkapcsolatban élők több mint fele, 57 százaléka közös kasszán él a párjával, körülbelül ugyanilyen arányban rendelkeznek közös bankszámlával is a társak – derült ki a Magyar Bankholding megbízásából készített reprezentatív kutatásból.

A sajtóközleményben kiemelték: családi költségvetést a kutatásban részt vevő párok 49 százaléka egyáltalán nem készít, 22 százalékuk havi szinten számol előre, míg csupán a lakosság 4 százaléka tervez egy évnél tovább. A bevételeket és kiadásokat a megkérdezettek 56 százaléka egyáltalán nem vezeti írásban, míg azok akik számon tartják a pénzügyeiket, azonos arányban használják a papír alapú, illetve a számítógépes megoldásokat. A felmérés szerint a nők 36 százaléka szeretné, ha párja jobban megtervezné a pénzügyeket, 33 százalék pedig a takarékosságra ösztönözné társát; a férfiaknál 47 százalék és 45 százalék ez az arány.

A válaszadók több mint kétharmada (67 százalék) közösen fizeti a rezsit, ahol csak az egyik fél fizeti a számlákat, ott szinte azonos a nők és férfiak anyagi hozzájárulása (11 és 12 százalék). A felmérés szerint a nők intézik a ruhák beszerzését (40 százalék) és a kisebb napi bevásárlásokat (31 százalék), míg a férfiak inkább a ház és kert körüli teendők (63 százalék), valamint az autó szervizelése (60 százalék) terheit fizetik.

A megkérdezettek 55 százalékának soha nem volt olyan félretett pénze, amelyről nem szólt társának, 80 százalékuknak pedig nem volt olyan adóssága, amelyet eltitkolt volna. A 45-53 éves korosztályban és a budapestiek körében magasabb azok aránya, akik rendelkeznek titkos pénzzel (28-29 százalék). A párok a megtakarításokat is főként közösen kezelik, a válaszadók 65 százaléka szerint mindkét fél jövedelméből tesznek félre; 7 százalékuk nyilatkozta azt, hogy egyikük fizetéséből sem takarítanak meg.

Ellentétet a kutatás alapján a párkapcsolatban élők között leginkább a napi kiadások okoznak (54 százalék nyilatkozta ezt), valamint az is megoszthatja a feleket, hogy a rendelkezésre álló jövedelem mekkora részét tegyék félre (40 százalék számolt be erről).
Forrás: MTI

A Soldus Aurum megjegyzése:
Somogyi Péter, a Magyar Bankholding lakossági üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója szerint a stabil pénzügyi háttér megteremtéséhez nélkülözhetetlen a tudatosság, különösen a mostani „gyorsan változó időkben”.
A már fiatalkorban elkezdett megtakarítás kiváló alapot adhat céljaink eléréséhez – a lakossági arany/befektetési arany pedig kézzelfogható anyagi biztonságot nyújthat mindehhez. Kérjen személyre szabott tájékoztatást a Soldus Aurum aranymegoldásairól!