A tavalyi évhez képest nőtt a lekötés nélkül, folyószámlán tartott megtakarítások száma – derül ki a Magyar Bankholding kutatásából. Továbbra is az egyik legnépszerűbb befektetési forma az állampapír, azonban duplájára nőtt azok száma, akik szívesen invesztálnának aranyba vagy műkincsbe.

A befektetési kedvre fókuszáló reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek harmada (34 százalék) rendelkezik megtakarítással, míg a válaszadók 15 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása. A kutatás szerint a válaszadók több mint fele, 52 százalék tartja megtakarításait lekötés nélkül a folyószámlán, harmaduk készpénzben (35 százalék).

A megkérdezettek 34 százaléka havi rendszerességgel, 41 százalékuk alkalmanként tesz félre, 20 százalékukra pedig mindkét megtakarítási forma jellemző. A válaszadók 5 százaléka azt nyilatkozta, hogy jelenleg nem áll módjában félretenni.

Fő a biztonság

A megkérdezettek 22 százaléka az állampapírt választotta befektetésként, azonban jelentősen, a tavalyi 6 százalékról 13 százalékra növekedett azok aránya, akik megfontolnák, hogy aranyba vagy műkincsbe fektessenek. A befektetésekkel kapcsolatban a két legfontosabb szempont, hogy a képzett tőke biztonságban legyen (a kérdőívet kitöltők 85 százaléka nyilatkozott így), valamint, hogy biztosított legyen a likviditás is (52 százalék). A válaszadók 28 százalékának az is fontos, hogy kisebb összeget is be lehessen fektetni.

A befektetések kiválasztása során a válaszadók szinte minden esetben figyelembe veszik a várható kockázatot, és egyenlő arányban oszlik meg a kockázatvállalók és a kockázatokat kerülő befektetők száma. Míg a 18-39 éves korosztály nagyobb eséllyel vállal kockázatot (53 százalék az arány), addig az 50 év fölött korosztály kerüli a kockázatos befektetéseket. A megkérdezettek 37 százaléka banki tanácsadóktól, 30 százaléka egyéb pénzügyi tanácsadóktól kér útmutatást befektetési kérdésekben, és ugyanennyien válaszolták azt, hogy nem kérnek tanácsot, inkább egyedül döntenek.

Közel egyenlő mértékben, 33, illetve 34 százalékban oszlik meg azok aránya, akiknek volt már rossz és akiknek még nem volt rossz tapasztalatuk a befektetéseik során. Ugyanakkor jelentősen, 52 százalékról 33 százalékra csökkent a tavalyi évhez képest azoknak az aránya, akiknek eddig nem volt befektetésük – derül ki a felmérésből.

Egyre tájékozottabbak a befektetők

Jelentősen csökkent azok száma, akik ritkábban, mint havonta vagy soha nem tájékozódnak befektetésekkel kapcsolatban – a tavalyi 62 százalékhoz képest idén csak a válaszadók 41 százaléka válaszolta ezt arra a kérdésre, hogy milyen gyakran tájékozódik befektetésekről, pénzügyekről. Azok száma is nőtt, akik legalább hetente informálódnak ebben a témában, arányuk 16 százalékról 28 százalékra emelkedett.

Informálódási célra túlnyomó többségben az internetet használják (79 százalék), a második legnépszerűbb forrás a banki tanácsadó, akiknek népszerűsége 9 százalékponttal emelkedett 2021-hez képest. Az emberek 35 százaléka naprakésznek vallja magát a befektetésekkel kapcsolatban, ami növekedett az előző év 27 százalékához képest. Jelentősen csökkent azok száma, akiknek bevallásuk szerint hiányosak az ismereteik és nem is tesznek azért, hogy bővebben tájékozódjanak – a tavalyi 13 százalék helyett idén a megkérdezettek csak 7 százaléka válaszolta ezt.

Forrás: MTI/Bankholding