A kínai ingatlanfejlesztők egyes városokban kétségbeesett eszközökkel próbálják magukhoz csábítani a potenciális vevőket. Van olyan vállalkozás, amely még aranyrudakat is adna a lakás mellé.

A Kína keleti részén található Hangcsou városában egy Huafa Tianfu nevű ingatlanfejlesztő cég aranyat adna azoknak, akik megvásárolják az általuk épített lakásokat. A helyi média beszámolói szerint a vállalat egy 89 négyzetméteres lakás mellé 700 gramm, egy 100 négyzetméteres ingatlan mellé pedig valamivel több mint 1 kilogramm aranyat adna. A fejlesztés területén az ingatlanok ára 2,2 millió jüantól 2,5 millió jüanig (kb. 105-120 millió forint) terjed.

Bár a különleges akció nem részletezi az arany tisztaságát, de ha 24 karátos lenne, akkor az 1 kilogrammos aranyrúd nagyjából 450 ezer jüant (kb. 21,6 millió forint) érne, ami a hozzá tartozó lakás értékének 18 százalékát tenné ki – írja a The Guardian.

A városban egy másik fejlesztő hasonló promóciót indított. A cég itt ingyenes dekorációs szolgáltatásokat, parkolóhelyet, öt okostelefont és díjfizetési haladékokat kínál a potenciális vásárlóknak.

A különös akciókra azért van szükség, mert a kisebb kínai városokban az ingatlanfejlesztők így próbálják élénkíteni a piacot, amely már három éve szenved a válságtól. Egy 40 városra kiterjedő felmérés szerint a májusi ötnapos munkaszüneti időszak alatt az új lakások eladásai 22 százalékkal maradtak el a koronavírus-járvány előtti átlagtól. A kisebb, úgynevezett harmadik és negyedik szintű városokban pedig 42 százalékkal csökkent az értékesítés.

Tovább fokozza a problémát, hogy számos város vezetése megtiltotta az ingatlanfejlesztőknek, hogy csökkentsék az árakat. Mivel azonban a vásárlók (és az iparági elemzők) arra számítanak, hogy ez a korlátozás fenntarthatatlan lesz, sokan kivárnak a vásárlással, abban bízva, hogy hamarosan érdemben csökkenni fognak az árak. Ebben a helyzetben pedig az ingatlanfejlesztők igyekeznek mindent bevetni, hogy a jelenlegi árakon vevőket találjanak a lakásoknak.
Forrás: origo.hu