Lakossági arany Kisokos

Alapkérdések

 

Mi az arany?

Egy szép és ritka nemesfém, ami különleges szerepet tölt be az emberek életében évezredek óta.

 

Miért különleges az arany?

Mert az egyetlen olyan dolog, ami 6 ezer éve megkérdőjelezhetetlenül stabil esztétikai és csereértékkel bír.

 

Mi okozza az arany értékességét?

A korlátozott mennyiségén túl az, hogy nagyon kis méretben nagyon sok arany fér el, így koncentrálható az értéke. Egy 1 literes tejesdobozba például több mint 19 kilogramm arany fér, aminek az értéke meghaladja a 400 millió forintot.

 

Miért vesznek az emberek aranyat?

Az esztétikai célokon túl főleg azért, mert ellensúlyozni akarják az infláció hatásait, illetve valamikor majd drágábban akarják eladni, pénzre váltani.

Aranyat szeretnék venni

Kik vesznek még aranyat?

Egyre több állam vásárol fedezetként aranyat, és ugyanígy tesz nagyok sok bank is, hiszen stabilan akarják tartani a pénzt.

 

Mi a 24 karát?

Az arany tisztaságát fejezi ki, azaz, hogy 1000 grammban hány gramm arany található. 24 karát esetén minimum 995 gramm aranynak kell lennie 1000 grammban.

 

Mi a 18 karát?

1000 grammonként 750 g aranyat tartalmazó aranyötvözet tisztaságát jelzi.

 

Mi a 14 karát?

Az jelenti, hogy 1000 gramm ötvözetben 585 gramm arany található.

 

Fektessem-e ékszerbe a pénzemet?

Megteheti, bár fontos tudni, hogy az ékszernek van készítése költsége és 27% áfát is kell utána fizetni, ami megdrágítja a vásárlást, és ha el akarja adni, akkor ennek biztosan csak töredékét fogja érte kapni.

 

Mi a tőzsdei arany?

Az arany virtuális kereskedelmi módja. Éppen ellentétesen működik az aranyra jellemző tulajdonságokkal, hiszen rövidtávú, kockázatos befektetési forma. Szemben a fizikai arannyal egy válság esetén képes ugyanúgy esni, mint bármelyik értékpapír árfolyama. Alkalmas rövidtávú nyerészkedésre.

Aranyat szeretnék venni

Kikérhetem az aranyamat a tőzsdéről?

Megteheti, bár kicsi rá az esély, hogy meg is fogja kapni. A tőzsdei grammonkénti árak a kilós tömbök árának 1000-rel történő egyszerű osztásával keletkeznek. Ebből kilapkásított fizikai terméket kell csinálni, ami plusz idő és pénz, amit Önnek kell megfizetnie. Gondoljon bele: ha a gabonatőzsdéről kikérne 500 tonna búzát, akkor a háza elé borítanák a teherautók?

 

Fektessem-e tőzsdei aranyba a pénzemet?

Aki tőzsdei gondolkodású, azaz rövid távon nagyobb nyereségért hajlandó kockázatot vállalni, annak érdemes tőzsdei aranyban gondolkodni.

 

Mi a befektetési arany?

A törvény szerint azok az 1 grammnál nagyobb súlyú aranyrudak és érmék, amelyek tisztasága eléri a minimum 995 grammot 1000 grammonként. Azaz a 2 grammos vagy annál nagyobb aranylapok már befektetési aranynak számítanak és nem kell utána áfát fizetni.

 

Az aranykereskedelem milyen pénzügyi tevékenységi körbe tartozik?

A befektetési arannyal való kereskedelem nem tartozik az MNB által felügyelt befektetési termékek közé, így az ezzel kapcsolatos értékesítési tevékenység sem minősül befektetési vagy pénzügyi szolgáltatásnak.

 

Mi a lakossági arany?

Azok a befektetési aranyrudak, amik a lakosság számára is elérhetőek, áruk megfizethető, kiszerelésük lakosságbarát és arányaiban ugyanazt a nyereséget tudják biztosítani a lakosságnak, mint a nagy tőkével rendelkező befektetőknek.

Aranyat szeretnék venni

Milyen gyakran változik az arany ára?

Akár percenként is változhat, így az ajánlatadás módja és az ajánlat érvényességi ideje eltérhet a megszokottól. Megtörténhet az is, hogy Ön olvas egy árat az interneten, és mire odaér az aranykereskedőhöz, drágább vagy olcsóbb árat kap.

 

Milyen kiszerelésekben, címletekben kapható a lakossági arany?

Kemény fólia csomagolásban érhető el, mérete kb. bankkártya nagyságú. Választható címletek: 2 gramm, 5 gramm, 10 gramm, 20 gramm, 50 gramm, 100 gramm, 250 gramm, 500 gramm, 1000 gramm.

 

Mi a különbség a különböző címletek között?

A kisebb címleteknek magasabb a grammokra levetített ára, ám nagyobb likviditás biztosítanak, hiszen Ön nem tud egy 20 grammos aranylapkából 4 grammot elvenni, ha csak annyi pénzre van szüksége, de eladhatja a 20 grammos lapkáját áron alul, ami nagyobb veszteséget jelent.

 

Milyen márkájú aranyat érdemes venni?

Társaságunk kizárólag Argor aranylapokat értékesít. Ezen kívül az a fontos, hogy az arany rendelkezzen Good Delivery minősítéssel. Ha nem rendelkezik, akkor csak alacsonyabb áron váltják vissza pénzre mindenhol a világban – szemben a minősítéssel rendelkező aranylapokkal, amit mindig 100%-os áron köteles minden kereskedő pénzre váltani. Minősítéssel rendelkező gyártók hivatalos listája: http://www.lbma.org.uk/good-delivery-list

 

Honnan tudom, hogy nem hamis az arany?

Mielőtt vásárolna, nézze meg a lapka gyártóját a Good Delivery minősítésű gyártók között (http://www.lbma.org.uk/good-delivery-list). Ha közöttük van, akkor vigye be a lapot egy aranykereskedőhöz és vizsgáltassa be. Az ékszerészek általában nincsenek felkészülve színarany vizsgálatra. Vizsgálatkor ne engedje, hogy a fóliaborítás megsérüljön, mert az arany elveszíti az értékének a jelentős részét! Létezik mágneses és röntgenes roncsolásmentes vizsgálat, kérje azt!

 

Miért nem lehet a befektetési aranyat tűzpróbával vizsgálni?

Mert ha sérül a fóliaborítás, akkor az arany elveszíti az értéke jelentős részét. Szakértőt keressen fel, ne ékszerészt, és ragaszkodjon a roncsolásmentes mágneses vagy röntgenes vizsgálathoz.

Aranyat szeretnék venni

Hol lehet lakossági aranyat venni?

Számos helyen az országban, például egyes ékszerboltokban, aranykereskedőknél és emellett több pénzváltó hálózat is forgalmaz befektetési aranyat. Természetesen mi is olyan aranyat értékesítünk, amit az ügyfeleink minden vásárláskor meg is kapnak.

 

Hol lehet eladni lakossági aranyat eladni?

Általában ugyanazokon a helyeken, ahol értékesítenek.

 

Mennyiért lehet lakossági aranyat venni?

Az ára nagyon gyakran változik, és előfordulhat, hogy egy napon belül akár 10%-ot is, ezért elsősorban nem a vásárláskori ára számít, hanem a majdani eladási ára.

 

Mennyiért lehet a lakossági aranyat eladni?

Az aktuális visszavásárlási árakat megtalálja a kereskedők honlapján, azonban a kereskedői árak között is van különbség, hiszen egy termékről beszélünk. A megvásárlási és visszavásárlási ár közötti különbözet elérheti a -25%-ot is.

 

Mikor lehet olcsón venni lakossági aranyat?

Az arany ára olyan mértékben és gyorsasággal változik, hogy nem lehet előre megjósolni. Az azonban biztos, hogy az arany árfolyama akkor csökken, amikor a világgazdaságban fellendülés és növekedés van.

 

Mikor adjam el drágán a lakossági aranyat?

Mivel gyorsan váltakozik az arany ára, ezért nincs recept erre a kérdésre. Fontos azonban tudni, hogy a gazdasági válságok idején megnő az arany ára.

 

Mennyi idővel érdemes számolni aranyvásárlás esetén?

A lakossági aranyat hosszú távon, minimum 5-10 éven át érdemes rendszeresen, kis tételekben vásárolni, gyűjteni.

 

Mennyi lakossági aranyat vegyek?

Mivel akár 25% veszteséggel is indíthat egy direkt aranyvásárlást, fontos, hogy csökkentse a kockázatot. Ezért nem érdemes egyszerre nagy tételben vásárolni, mert árfolyamstagnálás esetén is komoly veszteségben maradhat. Hát még ha csökkenni kezd az arany ára! Ezért célszerű rendszeresen, kis tételekben aranyat gyűjteni, mert az átlagár minimalizálja a kockázatot és a lehetséges veszteségeket.

 

Magánszemélyként vehetek lakossági aranyat?

Személyi igazolvány és lakcímkártya birtokában minden további nélkül vásárolhat aranyat.

Aranyat szeretnék venni

Vállalkozóként is vehetek lakossági aranyat?

A szükséges dokumentumok megléte esetén semmi akadálya nincs, hogy cégének fizikai arany legyen a birtokában.

 

Hogyan kell az aranyvásárlás után adózni?

A lakossági arany ingóságnak minősül és csak akkor kell utána adót fizetni, ha drágábban értékesítjük, mint amennyiért vettük. Abban az esetben is csak egy meghatározott és realizált árfolyamnyereség fölött kell 15%-os személyi jövedelemadót fizetni.

 

Hol tároljam?

Mivel az arany mérete kicsi, mégis nagy értéket képviselhet, ezért a tárolása is egyszerű. Könnyű elrejteni az otthonunkban is. A tárolásra alkalmas lehet az otthoni széf, de megbízhat aranytárolásra specializálódott hazai és külföldi cégeket is. Fontos szem előtt tartania a biztonság mellett a likviditás kérdését is, hiszen, ha másra bízza az aranyát, akkor csökken az Ön hozzájutási lehetősége.

 

Kivihetem külföldre?

Igen és ráadásul korlátlan mennyiségben. Érdemes a vásárláskor kapott dokumentumokat is magával vinnie, ha megkérdeznék Öntől, honnan van.

 

Külföldön is eladhatom?

Természetesen! Good Delivery minősítéssel rendelkező aranylapok jelentik a világvalutát, azaz bármelyik országban bármilyen pénznemre átválthatja.

 

Elajándékozhatom?

Igen, és ha családban történik az ajándékozás, akkor semmilyen egyéb kötelezettsége nincs, azaz meglepheti vele szeretteit, gyermekeit, unokáit, családtagjait.