A válság túlélési eszköze: az anyagi tartalék

2020.05.31.

Megosztás:

Napjainkban csak kevesen képeznek olyan anyagi tartalékot, ami egy nem várt kiadás, váratlan élethelyzet, vagy betegség esetén mentőöv lehet.

– Tartalékolj!

– Minek?

– Mert baj esetén lesz mihez nyúlni…

Az aktuális válság is rávilág arra, hogy akinek nincs anyagi tartaléka, az az egyik napról a másikra az utcára kerülhet, és marad a megalázó sorban állás a munkaügyi központban.

Az átlagember még inkább kiszolgáltatott, hiszen korlátozottak a lehetőségei. Jobb esetben tud a szakmájában boldogulni. Ám egy technológiaváltás, vagy világgazdasági válság esetén a padlóra kerülhet családostul, mindenestül – hacsak nincs akkora anyagi tartaléka, amivel át tudja vészelni ezt az időszakot. Abba ne is gondoljunk bele, ha egy családban mindkét kereső kiesik…

Sajnos, gyakran mégis fontosabb a nagyobb és újabb plazmatévé, egy másik autó, vagy egy nyaralás – akár az utolsó forintokat is beáldozva.

Ezt el lehet kerülni azzal, ha pénzt teszünk félre ilyen esetekre, és képezünk egy anyagi tartalékot. Arra azonban figyeljünk, hogy az biztonságos és likvid legyen, és a pénzünk meg is őrizze a vásárlóértékét!

Eltehetjük például a párnába, és reménykedhetünk az alacsony inflációban. Tény: az elmúlt 20 évben majdnem 70%-kal ér kevesebbet a pénzünk. Nyilván nem mindegy, mekkora vésztartalékot igényel az életmódunk, családunk.

Betehetjük a bankba is, ám a kamatok alacsonyak, így pénzünk vásárlóértékével együtt a felhasználható összeg értéke is egyre csökken.

Vannak, akik a pénzüket másokra bízzák, például rövid és középtávra lekötik a pénzt. Ehhez azonban nehezen tudnak hozzáférni menet közben, és ha hozzányúlnak, akkor elbúcsúzhatnak a kamatoktól, és gyakran csak a befizetett pénzük egy részét kapják vissza.

Akkor mi lehet a megoldás, ha biztonságosan, likviden és értékállóan akarunk félretenni pénzt a kiszámíthatatlan, megjósolhatatlan helyzetekre?

Az elmúlt 20 évben csak a lakossági arany (befektetési arany) tudta ellensúlyozni a pénzromlást dollárban, euróban, forintban és még svájci frankban is.

Miért nem éltünk ezzel a lehetőséggel? Mert egyszerűen nem tudtunk arról, hogy létezik, nem tudtuk, hogy mennyire egyszerű és milyen könnyű megvásárolni, otthon tárolni és – ha szükség van rá –, akkor újra pénzre váltani.

A lakossági arany kézzelfogható anyagi tartalékot jelenthet a gazdasági válságok okozta nehéz helyzetekre.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Legfrissebb hírek

Siess aranyat venni, mert drasztikus áremelkedés jöhet!

Hamarosan kiadós aranydrágulás következhet: szűk sávba került az arany árfolyama az utóbbi időben, ugyanakkor egy olyan jellegzetes formáció alakult ki…

Így nyúlt bele a kormány a pénzügyeinkbe

Ritkán fordul elő, hogy annyi szabályozási változást hoz egyetlen nap a pénzügyeinkben, mint 2023. július 1-je. Azok kedvéért, akik nem…

Arany és bitcoin: egzotikus befektetések reneszánsza

Az arany árfolyama a 2008-as válságot követően emelkedett jelentősen, majd 2020-ban ismét. A globális válságok során felértékelődött mint menedékeszköz. Közben…

Luxussá vált a megtakarítás, folytatódik a felmondási hullám

Világszerte folytatódik a felmondási hullám, mivel a megélhetés egyre több pénzét emészti fel a munkavállalóknak, akik rendre új, jobban fizető…