Siess aranyat venni, mert drasztikus áremelkedés jöhet!

2023.07.13.

Megosztás:

Befektetési arany

Hamarosan kiadós aranydrágulás következhet: szűk sávba került az arany árfolyama az utóbbi időben, ugyanakkor egy olyan jellegzetes formáció alakult ki az árfolyamgörbén, amely gyakran nagy emelkedést jelez előre.

Válság = aranyba menekül a pénz nagy része
A köztudatban elterjedt, hogy az arany klasszikus menekülőeszköz válságok, pénzügyi turbulenciák idején – olvashatjuk a napi.hu elemzésben. Ez bizonyos mértékig így is van, ilyenkor gyakran megemelkedik az arany ára, de nem feltétlenül ér el új csúcsot, márpedig ahhoz, hogy tartósan is értékálló legyen, a valamilyen mértékben mindig inflálódó dollárhoz képest hosszú távon fel kell értékelődnie, azaz új csúcsokat elérni.

Ez történt a múltban
Ez a gyakorlatban meg is valósul, hiszen a bretton woods-i rendszer felbomlása után, amikor unciánként 35 dolláron rögzítették az árfolyamot, rögtön megindult az emelkedés, és az elmúlt ötven év alatt 2000 dollárra ért fel az árfolyam, persze nagy hullámzásokkal.
Az első nagy emelkedő trend a hetvenes években zajlott le, amikor az olajválságok hatására tartósan magas lett az infláció. Ezt követően bő két évtizedig gyengült az ár, majd a kétezres évek elején újra emelkedni kezdett, és épp a 2008-as válság idején érte el korábbi csúcsát, ám áttörni érdekes módon csak a válság után tudta.
Ennek oka az volt, hogy a válság után döntöttek úgy a jegybankok, hogy újra nagyobb szerepet kap portfóliójukban az arany. Egy gyors felfutás után azonban újra csökkent az ár, majd a 2020-as világjárvány hozott emelkedést, de az előző árfolyamot csak kevéssel sikerült megdönteni, ekkor került 2000 dollár fölé az ár.

Bázisépítés
Azóta is ez a szint jellemző, de úgy, hogy közben visszaesések is voltak, majd az Ukrajna elleni tavalyi orosz támadás idején ismét megugrott az ár és ugyanott tetőzött, mint a járvány elején: 2070 dollár körül.
A háború azonban a pénzpiacokat nem viselte meg, inkább a élelmiszer- és energiaárak átmeneti megugrása jelentett problémát, alaposan megnövelve az inflációt. Eközben visszaereszkedett az arany egészen 1600 dollárig, majd idén újra erősödött, és májusban harmadszor is elérte a 2070 dollár körüli értéket, onnan eddig szerényebb mértékben esett vissza.
Az érdekes az, hogy a válságjelenségek múlása, az infláció csökkenése ellenére magasan maradt az ár. Ráadásul az eddigi csúcs háromszori megérintésével egy olyan formáció állt elő, ami a technikai elemzés szabályai szerint igen gyakran jelentős emelkedés előjele szokott lenni (bázisépítés).

A negyedik az igazság
Rendszerint, ha a többszöri tesztelés által erős ellenállássá vált szint (ezesetben 2070 dollár) negyedszerre áttörésre kerül, akkor óriási felfelé mozgás következhet. Ez így volt a 2008-as válság idején, illetve utána is: a válság alatt háromszor jutott fel az ár 1000 dollárig, majd esett vissza onnan, végül a válság múlásakor törte át nagy erővel a szintet, és 2-3 év alatt majdnem megduplázódott az árfolyam.

Előre persze sosem tudhatjuk, hogy milyen tényleges ármozgás következik, a jelenlegi formáció azonban növeli az esélyét annak, hogy most is következhet egy kitörés és egy jelentősebb áremelkedés.
Forrás: profitline.hu

Ha te is elgondolkoztál azon, hogy elkezdj akár kis lépésekkel aranytartalékot képezni havi rendszeres ráfordítással, ismerd meg Aranygyűjtő programunk és nézd meg, milyen kiaknázatlan lehetőségeid lehetnek.

Legfrissebb hírek

Siess aranyat venni, mert drasztikus áremelkedés jöhet!

Hamarosan kiadós aranydrágulás következhet: szűk sávba került az arany árfolyama az utóbbi időben, ugyanakkor egy olyan jellegzetes formáció alakult ki…

Így nyúlt bele a kormány a pénzügyeinkbe

Ritkán fordul elő, hogy annyi szabályozási változást hoz egyetlen nap a pénzügyeinkben, mint 2023. július 1-je. Azok kedvéért, akik nem…

Arany és bitcoin: egzotikus befektetések reneszánsza

Az arany árfolyama a 2008-as válságot követően emelkedett jelentősen, majd 2020-ban ismét. A globális válságok során felértékelődött mint menedékeszköz. Közben…

Luxussá vált a megtakarítás, folytatódik a felmondási hullám

Világszerte folytatódik a felmondási hullám, mivel a megélhetés egyre több pénzét emészti fel a munkavállalóknak, akik rendre új, jobban fizető…