Aranytartalék nemzeti szinten

Igen hatékony tartalékképzési forma mellett döntött a Magyar Nemzeti Bank – ami követendő példa lehetne a háztartások, vállalkozások számára is. Hogy miért?

Ahogyan azt az index.hu megírta, sok más jegybankhoz hasonlóan a Magyar Nemzeti Bank is komoly mértékben emelte az aranytartalék mértékét. Ennek eredményeként – az árfolyamemelkedésnek köszönhetően – jelentősen megnőtt a felhalmozott magyar nemzeti arany értéke. Ez a nehéz időkben fontos biztosítékként szolgálhat és stabilizáló tényezőként is szerepet játszhat.
Ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy sajnos a forint továbbra is igen komoly mértékben veszít az értékéből az irányadó devizákkal szemben. És úgy tűnik, hogy a 2020-as év sem a forint kiugró erősödéséről fog szólni. Az pedig, hogy belátható időn belül (1-2 év) euróval fizessünk hazánkban, szintén nem valószínűsíthető.
Ezért marad az arany és az a szerep, amit mindig is betöltött a történelem során: stabilizálás és kiegyensúlyozás.
Ugyanerre van szüksége a háztartásoknak és a vállalkozásoknak is, hiszen rengeteg kiszámíthatatlan és tervezhetetlen tényező játszik szerepet minden nap a hazai gazdasági szereplők sikerességében.
Sajnos, nem csökkent a kiszolgáltatottság vállalkozói szinten sem, és azt se felejtsük el: a vállalkozó is ember! A munkaidő letelte után ő is hazamegy a családjához, és egyszerű polgárként éli az életét a családi költségvetésből – amiből általában hiányzik az arany, mint biztonsági tartalék, vagy megtakarítási forma.

A cikk részletesen itt olvasható el: https://index.hu/gazdasag/2020/01/09/115_milliardot_kaszalt_mar_a_jegybank_a_tavaly_bevasarol