Átírta a háború a befektetési döntéseket

2022.04.22.

Megosztás:

Sokat változott a magyar lakosság befektetési preferenciája az elmúlt hónapokban: a menekülő eszközök felértékelődtek, az ingatlan pedig ugyan még mindig az első helyen áll, de csökkent a népszerűsége a befektetések között. Miben legyen a pénz, ha menekülni kell? Euró, dollár és arany – körülbelül ez szokott lenni a válasz.

Változott-e a magyar lakosság befektetési preferenciája a háború hatására – egyebek között ezt próbálta kideríteni a Pulzus Kutató Napi.hu számára készült legújabb kutatása. Egy, a mostanihoz hasonló felmérést már készített a cég tavaly augusztus végén, akkor toronymagasan az ingatlan bizonyult a legnépszerűbb befektetésnek a magyarok körében.

A reprezentatív kutatásban most is azt a kérdést tette fel a cég, hogy ha lenne 10 millió forint megtakarítása a megkérdezettnek, elsősorban mibe fektetné be. A válaszok közül még mindig az első helyen az ingatlan áll, tízből négyen ezt választották, de az előző felmérés idején ez az arány még 46 százalékos volt. Szembetűnő, hogy megugrott a devizát választók aránya, összesen 16 százalék tenné a pénzt euróba vagy dollárba – az előző felmérés idején még csak 12 százalék akarta devizába fektetni a pénzt.

Többen választották a szintén menekülőeszköznek számító aranyat is most, mint tavaly nyáron, az akkori 11 százalék 13 százalékosra ugrott, emellett megnőtt azok aránya is, akik nem fektetnék be, hanem készpénzben tárolnák a 10 millió forintot. A spekulánsok aránya is emelkedett, többen gondolkoznak most már részvényben vagy kriptovalutában, mint legutóbb, az állampapír viszont veszített a népszerűségéből.

A férfiak többet kockáztatnának

A férfiak és a nők befektetési attitűdje nagy mértékben eltér. A nők még mindig az ingatlant választják az első helyen, de körükben is csökkent az arány tavaly nyár óta (54-ről 46 százalékosra), a férfiaknak csupán 28 százaléka választotta az ingatlant a tavalyi 38 százalék után. A férfiaknál 20 százalékra ugrott ezzel szemben a deviza (főleg euró, de dollár is) és 15-re az aranyat választók aránya. A nőknél is emelkedett a devizát és nemesfémet preferálók száma, de nem szignifikánsan.

Az állampapírok iránti érdeklődés mindkét nem esetében csökkent, de ez nem meglepő az infláció és a hozamok tükrében. A részvényeket még mindig több férfi keresi, mint nő, bár most tavaszra a felmérés szerint az ő körükben is emelkedett a kereslet. A készpénzt ugyanakkor a nők kedvelik jobban, nagyobb arányban nyilatkoztak úgy, hogy nem fektetnék be semmibe a 10 milliót még annak dacára sem, hogy a jelenlegi infláció mellett ez nem tűnik okos döntésnek.

Ki miben bízik

A korosztályos bontás viszonylag kevés eltérést mutat a felmérésben. Az idősebbek most is nagyobb arányban választanának eurót vagy dollárt, mint a fiatalabbak, emellett az aranyban is bíznak, de tavaly augusztus óta a 40-59 éves korosztály körében is megugrott azok aránya, akik a devizában és a nemesfémben látnák a legbiztosabb helyen a 10 milliós megtakarítást.

Az állampapírba fektetők aránya korosztályosan viszonylag keveset változott, a részvényt választók aránya a 60 év fölötti korosztályban kimutathatatlanul alacsonnyá vált, a fiatalabbak érdeklődését ugyanakkor felkelthették az alacsony árfolyamok. A kriptopénzek iránti lelkesedés csak a 40 év alatti korosztályban maradt meg, az idősebbek nem akarnak már ilyen eszközökkel spekulálni.

Ingatlanba továbbra is a fiatalok fektetnének be a legmagasabb arányban, aminek lehet az is az oka, hogy nekik nincs még saját lakásuk. Az idős korosztálynál továbbra is 38 százalék azok aránya, akik az ingatlant választanák az első helyen, a 40-59 évesek körében viszont tavaly nyár óta drasztikusan visszaesett ez a ráta, akkor még 45 százalékuk vásárolt volna ingatlantulajdont a 10 millió forintból, most már csak 36 százalék.

Van, ahol már nem pálya az ingatlan

A településtípusok alapján végzett bontásból kiderül, hogy elsősorban Budapesten esett az ingatlanok népszerűsége a befektetések toplistáján 43-ról 33 százalékosra, a többi településtípusnál egységesen 41 százalékos arányt mértek. A falvakban volt még a fővárosihoz hasonló mértékű csökkenés, ott tavaly augusztusban még 51 százalékon állt az ingatlant preferálók aránya.

A fővárosiak második számú kedvence az arany lett, megelőzte a tavaly augusztusban még jobban preferált devizát és állampapírt is. A megyeszékhelyek lakói az euróban és a dollárban bíznak a leginkább, a kisebb városok lakóinál fej-fej mellett áll a deviza és az arany. A falvakban a valuta és a készpénz a nyerő, kiugróan magas (16 százalék) azok aránya, akik nem fektetnék be a pénzt semmibe.

Forrás: napi.hu

Legfrissebb hírek

Siess aranyat venni, mert drasztikus áremelkedés jöhet!

Hamarosan kiadós aranydrágulás következhet: szűk sávba került az arany árfolyama az utóbbi időben, ugyanakkor egy olyan jellegzetes formáció alakult ki…

Így nyúlt bele a kormány a pénzügyeinkbe

Ritkán fordul elő, hogy annyi szabályozási változást hoz egyetlen nap a pénzügyeinkben, mint 2023. július 1-je. Azok kedvéért, akik nem…

Arany és bitcoin: egzotikus befektetések reneszánsza

Az arany árfolyama a 2008-as válságot követően emelkedett jelentősen, majd 2020-ban ismét. A globális válságok során felértékelődött mint menedékeszköz. Közben…

Luxussá vált a megtakarítás, folytatódik a felmondási hullám

Világszerte folytatódik a felmondási hullám, mivel a megélhetés egyre több pénzét emészti fel a munkavállalóknak, akik rendre új, jobban fizető…