Befektetések: deviza, arany és műtárgyak

2023.05.02.

Megosztás:

A BÁV 2023-ban készült Műtárgybefektetési indexe minden eddigi eredményt túlszárnyalva, 8 százalékos növekedéssel 40,6 pontos eredményt ért el – közölte a BÁV Zrt.

A felmérés alapján növekedett az érdeklődés a műkincspiac iránt annak ellenére is, hogy a megkérdezettek többsége borúsan látja aktuális anyagi helyzetét. A válaszadók 42 százaléka határozottan romló tendenciára számít, és csak mindössze 17 százalékuk gondolja úgy, hogy a közeljövőben javulás várható ezen a területen.

Az elmúlt három év eredményei alapján kirajzolódik, hogy a befektetésekben nagyobb növekedést a deviza, valamint az arany, ékszer és műtárgy kategóriák mutatnak, mindkét befektetési szegmens 5 százalékponttal nőtt. Nagy visszaesések is voltak: 6 százalékponttal kevesebb a készpénzben és 12 százalékponttal a folyószámlán, lekötés nélkül tartott vagyonok aránya – írták a közleményben.

Jelezték: a műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, viszont szorosan mögöttük ott sorakoznak az ékszerbefektetések is. A műtárgytípusok preferencia-sorrendjében a két vezető kategóriát a kerámia, üveg és ezüsttárgyak, bútorok szegmense, valamint az órák követik. A BÁV szerint érdemes figyelni a műszaki régiségekre is, amelyek két év alatt az 5. helyre ugrottak előre a ranglétrán.

A kutatás kitért az online árverések iránti nyitottságra is. A megkérdezettek 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem zárkózik el a műfajtól, ami mellett komoly érvként szolgál, hogy anonimitásban, másokkal való érintkezés nélkül tudnak licitálni az érdeklődők – tájékoztatott a BÁV.

Megjegyzés:
A BÁV Zrt. a Műtárgybefektetési indexet 2018 óta készíti, az online kutatás keretében létrehozott mutató a várható befektetési szándék különböző dimenzióit egyesíti egy 0 és 100 közötti skálán, a minta a legalább 400 ezer forint havi háztartás jövedelemmel rendelkező, 18-69 év közötti, online elérhető magyar lakosságra tekinthető reprezentatívnak nem, kor, iskolai végzettség és lakóhely szerint.

Legfrissebb hírek

Siess aranyat venni, mert drasztikus áremelkedés jöhet!

Hamarosan kiadós aranydrágulás következhet: szűk sávba került az arany árfolyama az utóbbi időben, ugyanakkor egy olyan jellegzetes formáció alakult ki…

Így nyúlt bele a kormány a pénzügyeinkbe

Ritkán fordul elő, hogy annyi szabályozási változást hoz egyetlen nap a pénzügyeinkben, mint 2023. július 1-je. Azok kedvéért, akik nem…

Arany és bitcoin: egzotikus befektetések reneszánsza

Az arany árfolyama a 2008-as válságot követően emelkedett jelentősen, majd 2020-ban ismét. A globális válságok során felértékelődött mint menedékeszköz. Közben…

Luxussá vált a megtakarítás, folytatódik a felmondási hullám

Világszerte folytatódik a felmondási hullám, mivel a megélhetés egyre több pénzét emészti fel a munkavállalóknak, akik rendre új, jobban fizető…