Fájhat a fejünk, ha beüt a krach!

2023.05.15.

Megosztás:

Önnek van 22 havi tartaléka? Vannak, akik szerint ennyi kell ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat például munkahelyük elvesztésétől vagy balesettől tartva. A tények azonban arról árulkodnak, hogy a többségnek még 6 hónapra elegendő megtakarítása sincs.

A pénzügyi biztonság, az anyagi függetlenség megteremtése ugyan tízből kilenc embernek fontos, azonban a megtakarításuk nem éri el azt a szintet, amely biztonságot jelentene a váratlan helyzetekre – derül ki a Groupama Biztosító megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból. A felmérés szerint a válaszadók 79 százaléka tartja magát pénzügyek terén tudatosnak, 91 százalékának fontos az anyagi függetlenség és stabilitás, 90 százalékának pedig a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben a megtakarítás.
Az öngondoskodás szerepét az idős korra felkészülésben minden második válaszadó kiemelten kezeli, a lelki és testi egészség megőrzése, a fizikai jóllét biztosításnak szándéka inkább a fiatalabb korosztályok képviselőire jellemző, az első helyen azonban az anyagi biztonság megteremtését említették a váratlan helyzetekre.

A kutatásban rákérdeztek, hogy milyen váratlan eseményektől tartanak leginkább az emberek, és bár a résztvevők sok dolgot említettek – egy újabb járvány kitörésétől a munkanélküliségig – az első helyeken olyan események szerepelnek, melyek a személyüket, egészségüket érintik: haláleset, betegség, baleset. A válaszokból az is kiderül, hogy a többség nem áll készen pénzügyileg ezeknek a helyzeteknek a kezelésére, megoldására.

A válaszadók közül 20 százaléknak van megtakarítása és életbiztosítása is, 16 százaléknak csak életbiztosítása, 22 százaléknak csak megtakarítása, 41 százalék azonban egyikkel sem rendelkezik. A megkérdezetteknek átlagosan 22 hónapnyi tartalékra lenne szükségük a pénzügyi biztonságérzethez, azonban mindössze 42 százalékuk rendelkezik megtakarítással, amelynek összege a válaszadók felénél kevesebb mint fél évre elegendő.

A kutatásban részt vevők 80 százaléka attól tart, hogy a következő időszakban csökken a tartaléka és pénzügyi bizonytalanságba kerülhet, 11 százaléka érzi azt, hogy éppen elegendő a megtakarítása és csupán 9 százalékának van többlet tartaléka. (Forrás: MTI)

A Soldus Aurum megjegyzése:
Az öngondoskodásnak jó néhány formája létezik, ami közös bennük, hogy mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Hogy az alternatívák közül melyik a számunkra legjobb választás, az több tényezőtől függ. A legfontosabb, hogy megfogalmazzuk a céljainkat, és ezzel párhuzamosan számba vegyük a lehetőségeinket, azaz, hogy mennyit tudunk félretenni. Ha az megvan, azt is végig kell gondolni, hogy az egyes befektetési és megtakarítási formák milyen kötelezettségekkel járnak, és mit tudunk tenni, ha hirtelen drasztikus változás áll be az életkörülményeinkben. Például a munkahelyünk elvesztése vagy egy hosszan tartó egészségügyi probléma során tudjuk-e fizetni a választott megtakarítási formát?
A lakossági/befektetési aranyat forgalmazó Soldus Aurum ilyen esetekben is törzsvásárlói mellett áll, és rugalmasan segít a problémák áthidalásában. A fizikai arany ugyanis nemcsak kézzelfogható anyagi biztonságot nyújt a nyugdíjas évekre, szükség esetén tartalékként is felhasználható. Kérjen személyre szabott tájékoztatást a Soldus Aurum aranyprogramjairól!

Aranyat akarok venni

 

Legfrissebb hírek

Siess aranyat venni, mert drasztikus áremelkedés jöhet!

Hamarosan kiadós aranydrágulás következhet: szűk sávba került az arany árfolyama az utóbbi időben, ugyanakkor egy olyan jellegzetes formáció alakult ki…

Így nyúlt bele a kormány a pénzügyeinkbe

Ritkán fordul elő, hogy annyi szabályozási változást hoz egyetlen nap a pénzügyeinkben, mint 2023. július 1-je. Azok kedvéért, akik nem…

Arany és bitcoin: egzotikus befektetések reneszánsza

Az arany árfolyama a 2008-as válságot követően emelkedett jelentősen, majd 2020-ban ismét. A globális válságok során felértékelődött mint menedékeszköz. Közben…

Luxussá vált a megtakarítás, folytatódik a felmondási hullám

Világszerte folytatódik a felmondási hullám, mivel a megélhetés egyre több pénzét emészti fel a munkavállalóknak, akik rendre új, jobban fizető…