Rekord magasra emelkedhet az arany ára euróban számolva 2023-ban a Heraeus Precious Metals, a világ legnagyobb nemesfém-újrahasznosító és -kereskedő cége szerint.

„A folyamatban lévő orosz-ukrán háború, a magas infláció és a növekvő recesszió miatti aggodalmak idején az arany továbbra is sok befektető fókuszában áll” – mondta Henrik Marx, a Heraeus Precious Metals kereskedelmi üzletágának vezetője a vállalat éves nemesfém-előrejelzésének bemutatásakor még a tavalyi év végén. Hangsúlyozta: az arany ára erősen függ majd a dollár alakulásától. A Heraeus szakértői azt feltételezik, hogy az amerikai jegybank 2023 folyamán némileg változtat monetáris politikáján az infláció, és a gyengülő amerikai gazdaság miatt. Ha a Federal Reserve stabilan tartaná a kamatlábakat, vagy akár csökkentené azokat, ez támogathatja az arany árfolyamát.

Az arany 2022 márciusában érte el a korábbi csúcsát, de idén rekordmagasságú lehet euróban számolva, ha az arany árfolyama a dollárhoz képest aránytalanul pozitívan reagál a történésekre. Hogy így lesz-e az kiderül az év folyamán. Az azonban már most tudható, hogy a háborús pánik szintjére jutott az arany árfolyama az év első napjaiban, és a szakértők további emelkedést várnak. Ez már csak azért sem lenne meglepő, mert a jegybankok agresszíven vásárolják fel a nemesfémet – olvasható a privátbankár.hu írásában.

Mint írják, az elemzők és a stratégák többsége úgy vélik, hogy az elmúlt időszak dinamikus emelkedése után is felfelé tart majd az arany árfolyama, mi több 20-30 százalékos drágulást is elképzelhetőnek tartanak. Ez esetben történelmi csúcsot érne el az arany árfolyama. Az erősen optimista vélemények szerint a gazdasági környezet mellett állandó támaszt ad az idei évben a kurzusnak, hogy egyes jegybankok számára, így például a kínainak és az orosznak is az arany lett az egyik fontos tartalékolási eszköze.