Mennyire finom az arany?

Az arannyal kapcsolatban többféle elnevezéssel találkozhatunk, amik arra utalnak, hogy mennyire finom az arany, mennyire tiszta, mennyi aranyat tartalmaz.

A leggyakoribb elnevezés a karát. Ismerünk többféle karátszámot, még Rejtő Jenő is használta az egyik regénye címében: ’A 14 karátos autó”. De mit is jelent ez pontosan?

Kiindulópontként fontos tudni, hogy az arany nagyon puha fém. Ezért a hétköznapi használata olyan eszközökben, amik nagy fizikai megterhelésnek vannak kitéve, igen csekély, hiszen elkopna. Ezért az aranyat a keménység és tartósság miatt ötvözik. Olyan fémekkel, amik ellenállóbá teszik a mindennapi használat során.

Az arany felhasználása a hétköznapi életben leginkább az ékszerek formájában történik. Ezek igen komoly kopásnak vannak kitéve, ám éppen ezek tartósságának megőrzése a legfontosabb.

Viszont ha ötvözik az aranyat, akkor az mindig az aranytartalom rovására fog történni. Ennek az aranytartalomnak a kimutatására szolgál a karát megnevezés. Minden karátszámhoz tartozik egy olyan szám is, ami azt jelöli, hogy az adott ötvözetben hány ezrelék színarany van, azaz 1.000 grammból hány gramm aranyat tartalmaz az adott fémtípus. „Befektetési” aranynak a 24 karátos aranyat nevezik, hiszen ebben 1.000 grammban 999.9 gramm színarany található. A szakmában egyszerűen csak „négy-kilences” aranynak hívják. A 18 karátos arany 1.000 grammjában 750 gramm, míg a 14 karátosban 585 gramm arany van. Azaz ahogyan csökken a karátszám, úgy csökken az adott ötvözet aranytartalma is. Létezik még 10 karátos (1.000/416 g), 9 karátos (1.000/375 g) és 8 karátos (1.000/333 g) arany is.

Ennek megfelelően a pénzben kifejezett értékük is változik, mégpedig úgy, hogy minél magasabb a karátszám, annál magasabb az érték. Egyszóval a különböző karátú aranyoknál mindig az aranytartalmat kell megfizetnünk.