A vállalkozás a tulajdonosa számára gyakran 0-24-es hivatás, elköteleződés, nem ritkán hétfőtől vasárnapig tartó szolgálattal.

Egy vállalkozás irányítása rengeteg időt, energiát és pénzt emészt fel, sokszor jár lemondással – akár a család kárára is. A siker sem jön meg gyorsan általában, és komoly erőfeszítésekbe kerülhet azt fenntartani. Különösen akkor, ha kis-, vagy középvállalkozásról beszélünk.

Éppen ezért okozhat egy életreszóló törést az, ha egy gazdasági válság, egy technológiaváltás, vagy néhány ki nem fizetett számla bizonytalanná teszi egy vállalkozás működését, vagy csődközeli helyzetbe juttatja pillanatokon belül.

A vállalkozó feje pedig főhet: mi lesz az alkalmazottakkal, hogyan szolgálja ki az ügyfeleit, hogyan tartsa életben a vállalkozást, hogyan élje túl ezeket a nehéz napokat, heteket, hónapokat? És arról még nem is beszéltünk, hogy a vállalkozó is ember: családot tart el, gyermekeket nevel, szóval számos egyéb kötelezettségnek is eleget kell tennie.

A vírus miatt kialakult helyzet számos vállalkozót döbbentett rá arra, hogy bármennyire is megtettek mindent a sikerességért – a vállalkozásuk mégis ki van szolgáltatva olyan külső körülményeknek, amik teljesen tönkretehetik hosszú évek áldozatos munkáját is.

A gond legfőképpen az, hogy a vállalkozások töredéke rendelkezik csak olyan anyagi tartalékkal, ami biztonságosan és likviden kezelhető és megőrzi annak a tőkének az értékét hosszú távon is, amiért rengeteget dolgoztak. A céges vagyonképzés kulcselemeként kellene ennek a több hónapra is elegendő tartaléknak szerepelnie, ám általában fontosabb a fejlesztés, a beruházás, mint a stabil működés alapjainak biztosítása egy céges tartalék megteremtésével.

Ezt el lehet kerülni azzal, ha a cégben pénzt különítünk el ilyen esetekre.

Tarthatjuk ezt a tartalékot a bankszámlán, ám a kamatok alacsonyak, így pénzünk vásárlóértékével együtt a felhasználható összeg értéke is egyre csökken.

Vannak, akik a pénzüket másokra bízzák, például rövid és középtávra lekötik a pénzt. Ehhez azonban nehezen tudnak hozzáférni menet közben, és ha hozzányúlnak, akkor elbúcsúzhatnak a kamatoktól, és gyakran csak a befizetett pénzük egy részét kapják vissza.

Akkor mi lehet a megoldás, ha biztonságosan, likviden és értékállóan akarunk félretenni pénzt a kiszámíthatatlan, megjósolhatatlan helyzetekre?

Az elmúlt 20 évben csak a vállalkozói arany (befektetési arany) tudta ellensúlyozni a pénzromlást dollárban, euróban, forintban és még svájci frankban is.

Miért nem éltünk ezzel a lehetőséggel? Mert egyszerűen nem tudtunk arról, hogy létezik, nem tudtuk, hogy mennyire egyszerű és milyen könnyű megvásárolni, otthon tárolni és – ha szükség van rá –, akkor újra pénzre váltani.

A vállalkozói arany kézzelfogható anyagi tartalékot jelenthet a váratlan gazdasági nehézségek okozta helyzetekben.