Jelentős összegek halmozódtak fel az OTP Bank ügyfeleinél az év elején, a befektetési volumen mégis 10 százalékkal elmaradt a bank várakozásától. A legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza volt, megelőzve a forint takarékszámlát és az értékpapírokat – közölte a bank.

A családoknak járó szja-visszatérítés, a fegyverpénz és a 13. havi nyugdíj folyósításának köszönhetően jelentős összegek érkeztek az OTP Bank ügyfeleinek számláira. Az eddigi adatok szerint a rendkívüli kifizetések több mint 60 százalékát a hitelintézetben hagyták – írták.

Úgy tűnik, a feszült geopolitikai helyzet, azaz az orosz-ukrán fegyveres konfliktus és az ennek kapcsán a gazdaságra is negatívan ható bizonytalan környezet miatt sokan kivárnak, sőt tartalékolnak, ami logikus reakció az ehhez hasonló körülmények között. Fontos azonban kiemelni, hogy az összegnek a jelentős része látra szóló folyószámlákon pihen, így a magas infláció miatt folyamatosan veszít értékéből – áll a közleményben.

A fegyveres konfliktus enyhülésével, a tőkepiaci hozamok fokozatos javulásával a megtakarítási folyamatok normalizálódására számít a pénzintézet.

Forrás: MTI