Majdnem megduplázódik a közteher mértéke, száz egységnyi hozamból 85 helyett csak 72 marad a lakosságnál.
 
A 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a jövőben 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után – derül ki a Magyar Közlönyben szerda este kiadott kormányrendeletből. Az igen komoly szigorítás csaknem megduplázza a kamatokra terhelt közterhek mértékét, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a magas infláció miatt így is nehéz reáljövedelmet szerezni a megtakarításokból.
 
A július elsején hatályba lépő rendelet alapján a jelenleg 13 százalékos szochót a következő megtakarítások kamatjövedelme után kell megfizetni:
✔ bármely hitelintézeti betét (takarékbetét), fizetési számla után a hatálybalépést követően keletkező kamatjövedelemre;
lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára;
✔ a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára;
✔ nyereménybetét, tárgynyeremény után szerzett kamatjövedelem esetén a magánszemélyt teljes egészében az e rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre;
✔ a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére;
✔ a rendelet hatálybalépésétől nyújtott tagi kölcsön kamatára;
✔ foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény tagját az ott említett jövedelemnek a teljesített feltételes jogszerzési időtartamnak az e rendelet hatálybalépését követő időszakkal arányos részére.
 
Az adó megfizetése alól csak az ingatlanalapok befektetési jegyei és az állampapírok mentesülnek.
 
Marad a 15%-os kamatadó is!
Az érintett megtakarítások kamata és árfolyamnyeresége után továbbra is meg kell fizetni a 15%-os személyi jövedelemadót is. A köznyelvben kamatadónak nevezett terhet a szolgáltató vonja le, a megtakarító számára a nettó összeget írják jóvá a kamatból vagy árfolyamnyereségből.
(Forrás: hvg.hu, portfolio.hu)