A hatalmas kaliforniai áradások miatt lázban égnek az aranykutatók. A vízözön ugyanis újabb természeti kincseket hozott a felszínre, a szerencsevadászok nagy örömére.

„Mivel a téli esőzések miatt megáradtak a patakok és folyók, most olyan, mintha az anyatermészet egy magasnyomású mosóval célozta volna meg a hegyeket, és a sziklákba, valamint a földbe ágyazott értékes ásványi anyagok egy részét kiszórta volna onnan” – írja a The New York Times.

Közel 175 év telt el a kaliforniai aranyláz óta, amely számtalan aranykeresőt vonzott a térségbe, ám Sierra Nevadában a mai napig kutatnak arany után. Egy helyi tűzifaüzlet tulajdonosa az amerikai lapnak elmesélte, hogy négy évvel ezelőtt talált egy akkora rögöt, amelynek árából tudott venni egy vadonatúj Ford F–150 pickupot.

Az aranykutatók egyébként gyakran tartanak összejöveteleket, ahol bemutatják leleteiket. Egy márciusi találkozón a résztvevők megdöbbentek, amikor valaki két kiló aranyrögöt rakott ki, amelyet fémdetektorral talált.

„50 ezer dollárnyi arany volt azon az asztalon. Az elmúlt két találkozón több aranyat láttunk, mint az elmúlt két évben összesen” – mondta az egyik résztvevő, hozzátéve, hogy ő áprilisban egy 750 dollár értékű aranyat talált Kaliforniában. Ráadásul a hozzá hasonló aranykeresők azt jósolják, hogy a java még csak most jön, amikor a folyó vízszintje csökkenni kezd.

Forrás: index.hu