Van-e elég arany – mit rejtenek még a bányák?

Az arany iránti növekvő igénnyel kapcsolatban általában két táborra szakad a véleményezők tábora. Az egyik oldal szerint több arany már nem termelhető ki, vagyis elértük az arany elérhető mennyiségének a végét. A másik véglet szerint éppenhogy a nemsokára kibányászott rengeteg arany piacra kerülése fog pontot tenni az arany állandó árfolyamemelkedésének. A portfolio.hu ennek a témának járt utána.

Úgy tűnik, hogy a részvények esése nem minden céget érint egyformán. Az aranybányász társaságok papírjai éppen ebben az időszakban találnak magukra, hiszen a megnövekedett arany iránti kereslet és az árfolyamnövekedés a drágább bányászati technológiák alkalmazását is lehetővé fogja tudni tenni.

Éppen ezt használja fel az arany ellen spekuláló tábor arra, hogy elhitesse az emberekkel: rengeteg arany van még feltáratlanul a világban, ami előbb-utóbb meg fogja rengetni az aranyba vetett 6.000 éves hitet és bizalmat.

Ugyanakkor a legoptimistább szakértői becslések alapján is úgy tűnik: ha minden új bányanyitás és kitermelés sikeres is lenne, még akkor is 30%-os kitermelési visszaeséssel kellene számolnunk az évtized végére. Tehát a szakértők szerint az aranykészlet véges.

Különösen fontos ez akkor, amikor a technológiai ipar aranyfelhasználása soha nem látott mértéket öltött és elmondható: 1 tonna mobiltelefonból gazdaságosabb visszanyerni az aranyat, mint 1 tonna bányakőzetből kinyerni.

Ez jó hír azoknak, akik stabilitásra vágynak és a fizikai dolgokban bíznak.

A cikk további érdekességekkel is szolgál, és itt érhető el: https://www.portfolio.hu/uzlet/20200224/elszallt-az-arany-ara-itt-vannak-az-uj-aranybanyak-416863